piektdiena, 2011. gada 15. aprīlis

ko mēs ēdam?



Pusdienas pārtraukumā risinājās visai interesanta saruna par to, ko mēs ikdienā ēdam. Pārsteidzošā kārtā noskaidrojās, ka subprodukti tomēr ir cieņā, kā argumentu minot, ka tos var ātrāk pagatavot. Biju pārsteigta par to cik tomēr nevērīgi tiek izvēlēta pārtika. Neesmu jau ekotūdaliņš, kas ēd tikai un vienīgi paša audzinātu burkānu, bet kaut kādu uzmanību tomēr pievēršu.
Tas būt ūtopiski gaidīt, ka pircējs vulgaris orientētos šajā sarakstā - http://www.evielas.lv/lv/vielas/100-199 Godīgi sakot, pat nezināju, ka šo E ir tik ļoti daudz! Līdz šim savu izvēli biju vienkāršojusi ar - augu tauki un E621 = slikti. Bet nu, pētot sarakstu - "slikti" ir daudz vairāk! Tāpēc izvēli esmu vēl vairāk vienkāršojusi - dažas reizes pavadīju veikalā mazliet vairāk laika, lai izpētītu piena un dažu gaļas produktu sastāvu. Kā rezultātā izkristalizējās daži ražotāji.
Kādu dienu intereses pēc vēlreiz pārskatīju viena iecienīta ražotāja produkta sastāvu un liela bija mana vilšanās, ka E sarakstiņš bija palicis garāks. Visu jau var saprast - grūti konkurēt lielveikalā, kur blakus vienā plauktā stāv dabīgi produkti, kas attiecīgi maksā, un no pulveriem un augu taukiem ražotie.
Bet jautājums paliek atklāts - ko mēs ēdam?!!

1 komentārs:

  1. Anonīmais no Berlīnes (tagad gan Rīgas)
    Šajā tēmā dažkārt labāk neiedziļināties, jo mani tad pārņem šausmu sajūta par to, ko vispār mēs varam ēst. Viss, ko nopērkam veikalos, parasti ir sagatavots pirkšanai, bet ne ēšanai. Kā man parādīja vienu uzskatāmu piemēru kādā ballītē viena gaļas pārstrādātāja - uz galda bija vīnes desiņas, kas ir iekrāsotas un tādas, kas bija bez krāsvielām un biokvalitātē. Iekrāsoto desiņu šķīvis bija gandrīz tukšs, turpretī biodesu šķīvis gandrīz nesamazinājies. Mēs aizvien vēl ēdam ar acīm!

    AtbildētDzēst