trešdiena, 2010. gada 13. janvāris

Noteikti ne reklāma


Jau labu laiku esmu absolūta "Ķelmēnu" rudzu rupjās maizes fane. Tā nu vēlējos pacelt saulītē maizīti, ko iespējams ne visi ir atklājuši.
Var jau runāt par gaumes lietu izvēloties rupjmaizi. Vienam garšo melna, otram pelēcīgi brūna, ar ogām vai riekstiem. Bet, manuprāt, neko nevar salīdzināt ar "Ķelmēnu" rupjmaizi. Pirmāmkārtām jau tas, ka maizītei ir perfekta skābuma un salduma attiecība, pieļauju, ka recepti sargā sentēvu atslēga. Otrāmkārtām, man omīte reiz stāstīja, ka laba maizīte nevis sapelē, bet sakalst un ar "Ķelmēnu" maizi tieši tā arī notiek, ja gadās neapēst, tad viņa gluži vienkārši sakaltīs. Bet ja tiešām tā noticis, tad iesaku pagatavot gardum gardo maizes zupu:

150 g rupjmaizes ("Ķelmēnu") :)
500 g ūdens
40 g cukura
25 g žāvētu augļu
15 g dzērveņu
2 g kartupeļu cietes
25 g saldā krējuma (35%)
Kanēlis
Pagatavošanas procedūra:

Cietos rupjmaizes sausiņus pārlej ar verdošu ūdeni, uzliek vāku un atstāj uz 30 min. uzbriešanai. Pēc tam sausiņus kopā ar šķidrumu izberž caur sietu, pieliek klāt cukuru, nomazgātos žāvētos augļus (vēlams mazliet ūdenī tos pabriedināt), kanēli, dzērveņu sulu un vāra, kamēr augļi kļūst mīksti. Ja vēlas, zupā var ieliet cietes maisījumu ūdenī un ļaut uzvārīties.
Pasniedz atdzesētu ar putukrējumu

Šī recepte īpaši varētu interesēt Anonīmajam no Berlīnes, jo pēc nostāstiem viņam reiz esot bijuši lieli rupjmaizes krājumi! :)

4 komentāri:

  1. Kjelmeenu maize ir sena kaa pasaule! Nu labi, paarspiileeju. Labaakas rupjmaizes tieshaam nav un man tajaa visaa noformeejumaa vislabaak patiik tas, ka ar roku uz katram klaipam pievienotaas ziimiites uzrakstiits cepeejas vaards. Nav gan veel pieveersta uzmaniiba, kura no cepeejaam man patiik vislabaak. Paveeroshu.

    Kaartojumu gan netaisiishu. Negarsho, bet tiem, kam garsho, lai labi garsho.

    AtbildētDzēst
  2. Anonimais no Berliines
    Jaa, pilniibaa piekriitu! Es izveelos tikai Kjelmeenu maizi, un kaa jau cits anoniimais teica - tieshi shis vaards, kas ar roku ir uzrakstiits, pieshkjir tam visam veel iipashu sajuutu. Un tad nu nopeerc maizes kukuli, aizej maajaas, attaisi iepakojumu un skaties, kursh shoreiz ir darinaajis maizi. vai taa ir bijusi Kjelmeenu Anita, vai Kjelmeenu Zenta vai Kjelmeenu Ilze. :)

    AtbildētDzēst
  3. Anonimais no Zagatu ielas

    ohohoo, tatad Vapsina grasas gatavot maizes zupu :P

    AtbildētDzēst
  4. Tas atkarīgs no tā vai 'kelmēnu" maizītei nāksies sakalt! :) :)

    AtbildētDzēst